Céljaink

A mai Magyarországról nem érhető el olyan elemzés, mely a fenntarthatóságra való áttérés legfontosabb területeit egységes szerkezetben tekintené át. Nagyon keveset tudunk arról, hol tart az ország a zöld gazdaságra való átmenetben, hogyan vette a klímaváltozás miatt kialakuló akadályokat, vagy milyen eredményeket ért el az összetartó társadalom megteremtésében. Nem tudjuk, hol van szükség a leggyorsabb és a legmélyebbre ható változásokra, és hol tehetünk megfontoltabb lépéseket. Ezeket a hiányosságokat szeretnénk részben pótolni jelentésünkkel.

Legfőbb célunk, hogy egységes keretben összegyűjtsük a fellelhető összes statisztikát és tudást, ami elérhető a gazdaságról, a környezetről és a társadalomról, és mindezt bemutassuk a fenntarthatóság szempontrendszerén keresztül. Hiszünk benne, hogy a rengeteg adat és ábra összességében kirajzol egy markáns képet a magyar állapotokról és a környezethez való viszonyunkról.

Azon dolgozunk, hogy a Jelentés a Zöld Fordulatról segítsen a legfőbb problémák felismerésében és alkalmas legyen a fontos döntések előkészítésére. Ha világosak a stratégiai célok, akkor egy folyamatosan karbantartott indikátorrendszer sokat tud segíteni a beavatkozási területek meghatározásában és az intézkedések hatásának mérésében.

Minél több adatot elemzünk a társadalom állapotáról, annál világosabbá válik három dolog. Először is, a környezetünkben végbemenő változásokról még többet kell tudnunk, még pontosabban kell felmérnünk azokat. Másodszor, a környezeti, társadalmi és gazdasági rendszerek szorosan összekapcsolódnak egymással. Az erőforrásválság okai és jelei nem csak a természeti rendszerekben tapasztalhatók, de a társadalmi és gazdasági működés is éppúgy visszatükrözi és egyben elő is idézi a globális problémákat. Nincs elkülönült környezeti válság. Végül a harmadik tanulság, hogy nagyon sürgős cselekvésre van szükség. Valószínűleg csupán években, esetleg egy-két évtizedben mérhető a rendelkezésre álló idő, amíg még van esélyünk megállítani, kezelhető kereteken belül tartani ezeket a változásokat.

A fejlett országok politikájában az elmúlt évtizedben az ilyen összefonódó megoldáscsomagokat a Green New Deal (GND), azaz a Zöld fordulat zászlója alatt hirdették meg. A Zöld fordulat olyan gazdasági-társadalmi-környezeti intézkedések sorozatát tervezi, melyek úgy vezetnek el a méltányos, igazságos és demokratikus társadalom megteremtéséhez, hogy közben csökken az erőforrások felhasználása és a környezetre egyre kisebb terhelés hárul. Ebből az is következik, hogy a Zöld fordulat nem pusztán a környezet- vagy erőforrás-politikákat érinti, hanem közvetlenül hatással van a humán tőke, a gazdasági szerkezet és a demokratikus közélet viszonyaira is.

A jelentéssel a Zöld fordulatot szeretnénk elősegíteni és felgyorsítani.