Módszertan

 

Jelentésünkben elsősorban a KSH és az Eurostat adatbázisára építettünk, de egyes indikátorok esetében felhasználtunk világbanki, WHO adatokat, valamint független kutatóintézetek adatait is. Igyekeztünk alapadatokkal számolni, a fenntarthatóság komplex mutatóit (ökológiai lábnyom, HDI, stb) nem vettünk számításainkban figyelembe.

Az egyes területeken elérhető statisztikai adatok és más, akár kvalitatív értékelések segítségével osztályzatokat adunk. 

A tavalyi kiadványtól eltérően, ebben a jelentésben kétféle osztályozást használtunk:

1) Állapot osztályzat: hasonlóan az iskolai értékeléshez, egytől ötig osztályoztuk az adott terület állapotát. Néhány kivételes esetben létezik fenntarthatóság célérték (pl. a megújuló energiahordozók használatánál), itt az ehhez képest elért állapotot osztályoztuk, de a legtöbb esetben csak a referenciaországokhoz képest mért állapotot tudtuk rögzíteni. Ennek megfelelően:

1-est adtunk, ha rosszabb a helyzet a V4 országok átlagnál és Romániánál is;

2-est, ha rosszabb az európai átlagnál;

3-ast, ha a V4 átlag szintjén vagyunk;

4-est, ha jobb a teljesítményünk a V4 átlagnál és Romániánál;

5-öst, ha jobb az európai átlagnál is.

A finomabb skálázhatóság kedvéért törtértékeket is használtunk.

2) Változás osztályzat: ebben az esetben a változatásokat értékeljük, mennyiben mozdult el az adott mutató a fenntarthatóság felé vagy ellenében. -2-től +2-ig terjed az értékelési skála, ahol a 0 a változatlanságot jelenti. A honlapon nem számszerűen jelenik meg a változás, hanem színes nyilak formájában.

Az így meghatározott osztályzatokat az egyes részterületeken össszegeztük, majd ezek átlaga adta ki a három fő terület (gazdaság, környezet, társadalom) fenntarthatósági pontszámát.

A változatások értékelését főszabályként a 2008-2014 közötti időszakra végeztük el, tekintettel arra, hogy legalább egy ilyen hosszúságú időszakban lehet kimutatni a valóban maradandó trendeket. 

Módszertanunk további fejlesztésre szorul, így a Kapcsolat fülön meghatározott módon örömmel vesszük a Tisztelt Olvasó esetleges megjegyzéseit az adathasználathoz.