A vegyipar hozzáadott értéke és a TOC kibocsátás
Az adatok szerint a vegyipar egyre több értéket tud előállítani egyre kevesebb TOC-kibocsátással Magyarországon.
Felemás kép tárul elénk akkor, ha a szennyezés szempontjából meghatározó magyarországi iparágak károsanyag-kibocsátásának mutatóit tekintjük át az Európai Környezeti Ügynökség (European Environment Agency, EEA) adatai alapján. Az élelmiszeripar tápelem-szennyezésének szintje ugyan jelentősen csökkent 2009-re, de még lényegesen magasabb volt az EU átlagánál, ezért e téren közepesre értékelhetjük a magyar teljesítményt. A fémgyártási tevékenységekhez kapcsolódó nehézfém-szennyezés csökkenése ennél is jelentősebb volt, ennek következtében ezen a területen a közepes és a jó határán látjuk, azaz 3,5-es osztályzattal értékeljük a magyar teljesítményt. Kevésbé kedvező, hogy a magyar vegyipar összes szerves szén (total organic carbon, TOC) szennyezése nőtt 2007 és 2009 között az EEA adatai szerint, ugyanakkor még mindig kisebb mint akár az EU-átlag, akár a V4-országok átlaga.
Az adatok szerint a vegyipar egyre több értéket tud előállítani egyre kevesebb TOC-kibocsátással Magyarországon.
Magyarország esetében a vegyipari gazdasági teljesítmény növekedése nem jár a nehézfémek kibocsátásának csökkenésével, tehát a szétkapcsolás nem valósul meg.