Home → Changes in climate

Changes in climate

Global temperatures have been rising for over 110 years. On a national scale, no unambiguous trend can be identified in terms of changing patterns of precipitation levels. Approaching the present moment, the average number of rainy days has decreased nationally, while the number of days with precipitation exceeding 20 millimetres shows a slight increase. The length of dry periods has increased significantly since the beginning of the 20th century. Precipitation tends to fall in the form of increasingly short periods of intense downpours. A reduction in the number of frosty days and an increase in days of heat both indicate a warming trend. Extremely hot weather conditions have conspicuously become more and more frequent since the eighties.

Changes of wheater

1901 óta

Bár a 110 éves időhorizonton az időjárás évről évre változott, a hőmérséklet folyamatosan emelkedik. A Budapest évi középhőmérsékleteinek sorozatára illesztett lineáris trend szerint – a növekvő urbanizációs hatások következtében is – a melegedés mértéke a fővárosban eléri az 1 Celsius-fokot. A változékonyság ellenére az általános hőmérséklet-emelkedés az utóbbi harminc évben egyértelműen kimutatható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a melegedési tendenciát leginkább a nyarak hőmérséklete tükrözi, a múlt század elejétől napjainkig az emelkedés 1,17°C-ot tesz ki.

A telek hőmérséklete 1901-óta 0,65°C-kal nőtt, ám ez a változás statisztikai szempontból nem szignifikáns, és a legutóbbi 30 tél sem mutat egyértelmű változást, noha a tendencia pozitív. A fagyos napok száma, azaz amikor a napi minimumhőmérséklet kisebb 0°C-nál, minimális mértékű csökkenést mutatott az elmúlt száz évben, a hőségnapok számában viszont, azaz amikor a napi maximumhőmérséklet nagyobb 30°C-nál, vagy egyenlő volt vele – jelentős kilengésekkel valamivel gyorsabb ütemű növekedés volt tapasztalható. A fagyos napok számának csökkenése és a hőség-napok számának növekedése egyaránt a melegedő tendenciát jelzi

 

A hűvösebb és a melegebb periódusok az indexek értékeiben is megnyilvánulnak, de a nyolcvanas évektől szembetűnő az extrém meleg időjárási helyzetek gyakoribbá válása. A szélsőséges hőmérsékletekben bekövetkezett változásokat jellemző trend-értékek arra utalnak, hogy a klíma megváltozása a meleg szélsőségek egyértelmű növekedésével és a hideg szélsőségek csökkenésével jár a teljes múlt századot is felölelő időszakban.

A csapadék mennyisége évről évre ingadozik, a legcsapadékosabb években akár háromszor annyi is eshet, mint a legszárazabbakban. A változékony éves csapadékösszeg ugyanakkor csökkenő tendenciát mutat, budapesti viszonylatban évi átlagban 0,7 milliméter a csökkenés mértéke. Országos léptékben a csapadék változásának tendenciája még egy hosszabb, 50 évet felölelő időszakban sem mutatható ki egyértelműen.

Kevesebb a csapadékos nap országos átlagban, ahogy a jelenhez közelítünk. A 20 millimétert meghaladó csapadékú napok viszont enyhe növekedést mutatnak, s a száraz időszakok hossza, vagyis a leghosszabb időszak, amikor a napi csapadék nem éri el az 1 mm-t, pedig jelentősen megnövekedett a 20. század eleje óta. A napi intenzitás, más néven átlagos napi csapadékosság – az egy adott periódusban lehullott összeg és a csapadékos napok számának hányadosa – nyáron szintén jelentősen megnövekedett. Az átlagos napi csapadékok növekedése arra utal, hogy a csapadék egyre inkább rövid ideig tartó, intenzív záporok, zivatarok formájában hullik.

Sources of data: 
Éghajlatváltozás: amit már a bőrünkön is érzünk - Lakatos Mónika, Országos Meteorológiai Szolgálat, Éghajlati Osztály