Címlap → Klímavédelmi intézkedések
2,5

Klímavédelmi intézkedések

Az országgyűlés 2008-ban az éghajlatváltozással, az üvegházhatású gázok hazai kibocsátásainak csökkentésével kapcsolatban Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS) fogadott el.

2013-ban a Nemzeti Alkalmazkodási Központ elvégezte a NÉS felülvizsgálatát, majd annak alapján kidolgozta a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS-2) tervezetét. A NÉS-2 tartalmazza az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentési céljait, prioritásait és cselekvési irányait meghatározó, 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Hazai Dekarbonizációs Útitervet (HDÚ).

A Nemzeti Alkalmazkodási Stratégia is beépül a dokumentumba. Az alkalmazkodás és felkészülés koncepcionális keretei érintik a vízgazdálkodás, a vidékfejlesztés, az egészségügy, az energetika, a turizmus és más ágazatok éghajlatbiztonsággal kapcsolatos helyzetét és kockázatait, a lehetséges cselekvési irányokat.

Az üvegházgáz-kibocsátási jogok kereskedelmében Magyarország jelentős kvótatöbblettel rendelkezik. A kvótaszerződések alapján a kiotói egységek értékesítéséből származó bevétel az ún. Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében klímavédelmi felhasználásra kerül. Az előző kormány alatt 2009-ban történt átlátható módon kvótaértékesítés, amelyből panelprogramot, energetikai felújításokat, izzócserét, stb. finanszíroztak. 2010 óta semmiféle hivatalos információ sincs a ZBR-ről.