3,5

Levegőminőség

A levegőminőség jelentősen javult a rendszerváltás óta, ez elsősorban az ipari kibocsátások változásának köszönhető. A lakossági fűtés okozta SO2-terhelés is csökkent. A 90-es években "Piszkos Tizenkettőnek" nvezett városokban jelentős változások következtek be, pozitív irányban. Nem változik viszont érdemben a közlekedésből eredő NOx- és porterhelés.

Levegőszennyezés

tonna
Az adatok forrása: 
Eurostat

A levegő terhelése csökkenő tendenciát mutat, bár 2005-ben nyilvánvalóan történt valami változás a mérési módszerekben vagy a statisztikai nyilvántartásban.

Szálló por terhelés

millió tonna
Az adatok forrása: 
KSH

 

Az adatszolgáltatás méréseken alapul, országos léptékben viszonylag megbízható. A PM10 szennyezettség tartósan csökken (de még mindig magasabb a kívánatosnál, és sok a határérték feletti koncentrációjú napok száma), a PM2,5 szennyezettség pedig magas szinten stabilizálódott. Magyarországon évente 16 ezer ember veszti idő előtt életét a szállópor-szennyezettség miatt, a megbetegedések száma pedig eléri az évi egymilliót. A kormány mindennek ellenére a 2014-es költségvetésben 72 millióról 54 millió forintra csökkentette a védekezésre szánt keretet.

 

Ülepedő por terhelés egyes városokban

µg/m3
Az adatok forrása: 
KSH

Általában csökkenő tendenciát lehet megállapítani, bár egyes városokban előfordulnak az utóbbi években is kiugró értékek. A szocialista nagyipar összeomlásával és a technológiaváltással (energia- és cementipar) a "Piszkos tizenkettőbe" tartozó városok levegőminősége sokkal jobb lett.

Forrás: 
KSH