Címlap → Az emberek egészségi állapota
2,0

Az emberek egészségi állapota

A jó egészségben töltött évek várható száma 2008 és 2012 között csaknem két évvel nőtt a válság ellenére. Ennél is jobb hír, hogy a férfiak esetében a növekedés 4,4 év. Ennek köszönhetően a férfiak és nők közötti különbség nemzeti szinten jelentősen csökkent. A nők esetében az átlag az EU-átlaghoz képest másfél évvel kevesebb, míg a férfiak esetében továbbra is két év, de amennyiben a trend tovább folytatódik, a különbség hamarosan eltűnik.

Csekély javulás tapasztalható a jó egészségi állapotról beszámoló lakosság arányában. 2012-ben a lakosság 57,9 százaléka állította, hogy egészségi állapota jó. Az EU-átlag ugyanebben az évben 69 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan az EU-állampolgárok gyakrabban számolnak be jó egészségi állapotról.

A születéskor várható jó egészségben eltöltött évek száma

év
Az adatok forrása: 
Eurostat

Ez a mutató folyamatosan javul Magyarországon, és ami örvendetes, a férfiak is egyre hosszabb egészséges életre számíthatnak.

A kiváló egészségi állapotúak aránya

önértékelés
Az adatok forrása: 
Eurostat
Magyarországon kevesebben érzik magukat kiváló egészségi állapotúnak, mint a környező országokban, és jócskán elmaradunk az európai átlagtól is.

Egészségi állapot Magyarországon

százalék, saját észlelés
Az adatok forrása: 
Eurostat

Csökken azoknak a száma, akik "nagyon rossznak" vagy "rossznak" értékelik a saját egészségi állapotukat.

Túlsúlyosak és elhízottak aránya

BMI index, százalék
Az adatok forrása: 
Eurostat

Sokkal több elhízott vagy túlsúlyos ember van Magyarországon, mint a V4 országokban vagy Romániában.