Címlap → Egészség
2.1

A születéskor várható élettartam nő, a férfiak és nök közötti különbség csökken. Ezzel együtt az emberek egészségi állapota nem lett jobb: egyre komolyabb méreteket ölt a túlsúlyosság, amelynek komoly egészségügyi konzekvenciái vannak. A szív- és érrendszeri valamint a rákhalálozások számában a világ élmezőnyében vagyunk. Az ellátórendszer állapota egyre siralmasabb, egyre aggasztóbb a szakemberhiány az orvosok és a diplomás nővérek elvándorlása miatt. A gyógyszerkasszát 2010 óta erősen megvágta a kormány, kevés a befogadott új eljárás és készítmény, így leszakadunk a gyógyítási technikák tekintetében a világ élvonalától. A kórházakat államosították, de ennek semmi hozadéka nem volt eddig, a kórházi ellátórendszer évi 100 Mrd-os hiányt termel.

2.0

Egészségügyi közkiadások

Az egészségügyre fordított költségvetési kiadások 2011-ben nőttek, főképp az egészségügyi dolgozók béremelése miatt, amely azonban még így is jóval alatta marad a régió átlagának. A kiadások továbbra is 2 százalékponttal alacsonyabbak, mint a GDP-arányos EU-átlag. Az egészségügy eredményei nem feltétlenül tükrözik ezt, mindazonáltal a költés alacsony aránya tetten érhető az egészségügyi dolgozók számának drasztikus csökkenésében, amely már a szolgáltatások folytonosságának megszakadásához is vezetett több alkalommal. A költés maga nem cél, azonban jól jelzi a források eloszlását.

2.5

Az ellátórendszer állapota

Az ezer lakosra jutó orvosok számának éves két-három százalékos csökkenése különösen riasztó, főképp a demográfiai öregedés vonatkozásában, mivel az idősek orvosi ellátásának megfelelő biztosítása érdekében további források bevonására lesz szükség. A kórházi ágyak száma a lakosság számához képest stabil, és a szakértők szerint elegendő. Az EU-ból nem áll rendelkezésünkre erre vonatkozó összehasonlító statisztikai adat. Nehezen számszerűsíthető, de egyre több az ellátásbiztonsági probléma a magyar egészségügyben, és a hálapénz "intézménye" is erősen mérgezi az ellátórendszert.

2.5
2.0

Az emberek egészségi állapota

A jó egészségben töltött évek várható száma 2008 és 2012 között csaknem két évvel nőtt a válság ellenére. Ennél is jobb hír, hogy a férfiak esetében a növekedés 4,4 év. Ennek köszönhetően a férfiak és nők közötti különbség nemzeti szinten jelentősen csökkent. A nők esetében az átlag az EU-átlaghoz képest másfél évvel kevesebb, míg a férfiak esetében továbbra is két év, de amennyiben a trend tovább folytatódik, a különbség hamarosan eltűnik.

Csekély javulás tapasztalható a jó egészségi állapotról beszámoló lakosság arányában. 2012-ben a lakosság 57,9 százaléka állította, hogy egészségi állapota jó. Az EU-átlag ugyanebben az évben 69 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan az EU-állampolgárok gyakrabban számolnak be jó egészségi állapotról.

1.5

Alultápláltság

A szélsőséges gyermekszegénység rohamosan növekszik. És ez csak részben látszik az összehasonlító európai statisztikákból. Több független forrás legalább 20 ezer és 40 ezer között becsli azon gyermekek számát, akik rendszeresen csak az iskolában vagy az óvodában kapnak enni – ez a 3 és 10 év közötti gyerekek 2.5-5 százaléka. Ez ma Európában elfogadhatatlan. Azonnali intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az utóbbi szám közel nulla legyen és a rosszul táplált háztartások aránya megközelítse legalább a régiós átlagot az elkövetkezendő egy-két évben.

2.0
2.5

Szenvedélybetegségek

Nagyon magas a dohányra és alkoholra kiadott pénz nagysága Magyarországon, ennek megfelelően sok a légzőszervi betegség és halálozás valamint az alkohol rovására írható fizikai és mentális betegség. A drogfogyasztás változott az utóbb évtizedben, visszaszorultak a hagyományosnak mondható kábítószerek (pl. a heroin), de nagyon sok új anyag bukkant fel (az ún. dizájner drogok), amelyekkel szemben nincsen felkészülve az ellátórendszer.