Címlap → A demokrácia minősége
2,5

A demokrácia minősége

A "Democracy Barometer" az University of Zurich (UZH) és a Social Science Research Center Berlin (WZB) közös programja, a Swiss National Science Foundation (SNF) támogatásával. A "Quality of Democracy" index a szabadság, az egyenlőség és a társadalmi kontroll mérőszámaiból áll össze.

A mérési eredmények szerint a demokrácia minősége a rendszerváltás óta folyamatosan csökken Magyarországon, de ez a tendencia sokkal hangsúlyosabbá vált 2010 óta. A demokrácia megítélése teljesen ellentmondásos a Tárki mérése szerint, és végletesen polarizált a politikai oldalak szerint.

A demokrácia minősége

Az adatok forrása: 
Democracy Barometer

A demokrácia minősége a rendszerváltás óta lassan, de folyamatosan csökken. 2010 óta ez a leromlás sokkal hangsúlyosabbá vált.

A demokrácia dimenziói

pontszám
Az adatok forrása: 
Democracy Barometer

2009 óta szinte minden dimenzóban csökkentek a demokratikus jogok Magyarországon! A legfeltűnőbb változás a "Választás szabadsága" nevű mutatóban következett be a Demokrácia Barométer szerint, de jelentősen csökkent az "átláthatóság" is.

A demokrácia megítélése

Az adatok forrása: 
Tárki

A megkérdezettek szerint demokratikusabb most az ország, mint korábban, de ennek a jelentősége csökkent a vélemények szerint.