Címlap → A környezetterhelés adóztatása
3,0

A környezetterhelés adóztatása

Európai összevetésben átlagosnak számít a magyarországi környezeti adók relatív súlya, viszont e téren 2010-2012 között az adóterhelés csökkenését regisztrálhatjuk, ami kedvezőtlen. Az energia implicit adóterhelését tekintve 2008-2012 között nem volt egyértelmű trend – a kiszámíthatatlanság pedig azóta csak nőtt a sajátos politikai lépések (szektorális és egyéb különadók, illetve az energiafogyasztási díjak mérséklésével összefüggésében). A közlekedésből befolyt adóbevételek is csökkennek. Egyetlen adófajta van, amely érdemi növekedést mutatott az elmúlt években: a termékdíj. Ez valóban adóként működik, szemben az eredeti funkciójától, így nem a hulladékhasznosítást segíti, hanem az állam bevételeit növeli.

Környezetvédelmi adók

millió Ft
Az adatok forrása: 
KSH

A környezetvédelmi adófajtákból némiképp kevesebb folyik be, mint az előző években. A közlekedési adók csökkenése a legkülönösebb, hiszen a szállítási teljesítmények növekednek.

Környezetvédelmi adóbevételek

az összes adóbevétel százalékában
Az adatok forrása: 
Eurostat

Az összeds adóbevételhez képst is csökkennek a környezetvédelmi adóbevételek.

Környezetvédelmi adóbevételek

a GDP arányában
Az adatok forrása: 
Eurostat

Csökkennek a GDP-arányos adóbevételek, amelyek környezetvédelmi adókból származnak. A termékdíjbevételek 2012 után erősen növekedtek, de ezen az ábrán ez még nem látható.

Szennyezési adók

az összes adóbevétel százalékában
Az adatok forrása: 
Eurostat

2012-re jelentősen emelkedtek az adóbevételek, elsősorban a termékdíj-rendszer átalaktása miatt. Más kérdés, hogy a befolyt bevételeket nem környezetvédelmi célokra fordítják.

Közlekedési adók

a GDP százalékában
Az adatok forrása: 
Eurostat

A közlekedési adók már a GDP 0,5%-át sem érik el, miközben a közlekedési terhelés egyre nagyobb.

Termékdíj bevételek

millió forint
Az adatok forrása: 
Zárszámadási törvények

Elsősorban a csomagolóanyagok termékdíjának növekedése miatt komolyan megemelkedett az állami bevétel. A termékdíj inkább adóként funkcionál, mert nem a begyűjtés és a hasznosítás támogatására használják a bevételeket.

Forrás: 
KSH