Címlap → Gazdaság
2.6

Gazdaság

2.4

Nincsenek meg a tartós gazdasági növekedés feltételei, a jövedelmi egyenlőtlenségek növekednek. A kormányzati adósság nem csökken, de a szerkezete változik. Alacsonyak a szociális kiadások, miközben a korosztályi egyenlőtlenség nő. Némiképp növekszik a gazdasági aktivitás, de ez csak a közmunkaprogram és a külföldi munkavállalás növekedése miatt van így.

2.3

Magyarország adóssága tartósan magas a GDP-hez képest, a devizakitettség némiképp csökkent, de a rövid lejáratú adósságok továbbra is magasak. A lakosság devizában való eladósodottsága az egyik legkomolyabb probléma volt éveken keresztül, a hitelek forintra átváltása hozott némi könnyebbséget. A kamatszintek most a legalacsonyabbak hosszú évek távlatában, és az infláció is alacsony. A lakosság elkölthető jövedelme és megtakarításai nem növekednek.

2.9

Versenyképesség terén romlott Magyarország pozíciója. míg a munkaerő-termelékenység csak lassan növekszik. A korrupció a legsúlyosabb gond a magyar gazdaságban, és átláthatóság szempontjából sokat romlott a kormányzás minősége.

2.6

Az adóztatás szerkezete némiképp változott az utóbbi években: a fogyasztást terhelő adók nőttek (Magyarországon van a legmagasabb ÁFA-kulcs), a válallkozásokat terhelő adók némiképp csökkentek. Bizonyos ágazatokra brutális különadókat vetett ki a kormány. A tőke adóztatása lényegében nem változott, a pénzügyi tranzakciókra viszont általános adókat vetettek ki, ahelyett hogy a spekulációs pénzmozgásokat terhelték volna. A környezetterhelési adók tekintetében annyi a változás, hogy a termékdíjak erősen megnőttek, de a bevételt nem a környezetterhelés mérséklésére használj a kormány.

2.6

Egyes területeken megvalósulni látszik a szétkapcsolás: kevesebb szennyezéssel tudunk több jövedelmet termelni. Ugyanakkor a környezetvédelmi ipar és szolgáltatás gyenge, az ökológiai gazdálkodás visszaszorulóban van, az innovációs költés alacsony. Kevés munkavállalót foglalkoztat a zöld szektor.

2.5

A foglalkoztatási statisztikák javulnak a közmunka miatt, de továbbra is alacsony a képzetlenek foglalkoztatása. A nők és az idősek munkavállalási számai nőnek, de továbbra is nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek. A túlmunk a aránya továbbra is magas, tehaát akinek van munkája, az túl sokat dolgozik. A munkanélküliségi csapdából nem tudunk kikerülni.

2.9

Magyarországon enyhén csökken az energiafogyasztás, enyhén javul az energiaintenzitás, de továbbra is magas az energiafüggőségünk. A megújuló energiatermelés szinte nem fejlődik, a kormány számos lépéssel tudatosan fogja vissza, miközben hagymázos atomerőmű-építési tervei vannak. Így lemaradunk a világban zajló energiaforradalomról.

2.6

Az állami földek birtokba adásánál nem volt korruptabb és igazságtalanabb cselekedete a mostani kormánynak, a saját klientúráját hozta helyzetbe. És most készülnek egy még botrányosabb lépésre: az új bérlők kezvezményesen meg is vehetik majd az állami földeket. A biogazdaságok nem növekednek, minden ilyen tevékenységet háttérbe szorított az állam. Az ökológiai állattartás szinte csak a nemzeti parkokra jellemző.