Címlap → Környezetvédelmi beruházások
3,0

Környezetvédelmi beruházások

2012-re erősen lecsökkent a beruházások volumene, majd az uniós forrásoknak köszönhetően újra nökevedésnek indult. A környezetvédelmi beruházások értéke a GDP-hez képest továbbra is alacsony.

Környezetvédelmi beruházások gazdasági ágak szerint

folyó áron, millió Ft
Az adatok forrása: 
KSH

A gazdasági ágak közül a közigazgatásba sorolt gazdasági szervezetek részesedése volt a legjelentősebb: beruházásaik 2012-ben az összes környezetvédelmi beruházás 51 százalékát adták, ami nagymértékű növekedést jelent az előző évi 29 százalékos részarányhoz képest. 

Környezetvédelmi beruházások környezeti területek szerint

millió forint, folyó áron
Az adatok forrása: 
KSH

A közigazgatásba sorolt szervezetek környezetvédelmi beruházásainak 89 százaléka a szennyvízkezelésre irányult, ennek jelentős hányadát a települési önkormányzatok szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztése tette ki. A közigazgatáson kívüli gazdasági szervezetek környezetvédelmi beruházásaik 70 százalékát valósították meg saját anyagi forrásaik terhére, beruházásaik 14 százalékát közvetlen állami támogatás, 13 százalékát pedig EU-támogatás finanszírozta.

Környezetvédelmi beruházások

a GDP százalékában
Az adatok forrása: 
Eurostat

A nemzetgazdaság környezetvédelmi beruházásai 2012-ben 138 milliárd forintot tettek ki, ennek 86 százaléka közvetlen, 14 százaléka pedig folyamatba integrált környezetvédelmi beruházás formájában valósult meg. A ráfordítások szintje 2008 óta 120 és 15 milliárd forint között ingadozik, a változások nem rajzolnak ki egyértelmű tendenciát. Az előző évhez képest az összes környezetvédelmi beruházás mennyisége 2012-ben 4,0 százalékkal nőtt. A közvetlen környezetvédelmi beruházások volumene 14 százalékkal nőtt, míg az integrált beruházásoké közel kétharmadára esett vissza. 

Forrás: 
KSH