Címlap → Nélkülözés
2,0

Nélkülözés

A 18 év alatti gyermekek 33.4 százaléka él szélsőséges anyagi deprivációban, vagyis legalább négy elemet nem engedhet meg magának a háztartás a fent említett kilencből. A szélsőséges anyagi deprivációban élő gyermekek aránya háromszorosa az uniós átlagnak, csakúgy, mint az alultápláltsággal kapcsolatban rendelkezésre álló összehasonlító nemzetközi statisztikák esetében. Az a tény, hogy az állam nem képes a gyermekek számára az alapvető javakat biztosítani 2013-ban Európában, nagyon távol esik a Zöld Fordulat céljaitól.

Anyagi depriváció

százalék, akikre 4 kritérium érvényes
Az adatok forrása: 
Eurostat

Anyagi nélkülözés

Az anyagi nélkülözés mutatója az EU2020 szegénységmutatói közül az, amelyik a legkonkrétabban mutatja a szegénység hatását a mindennapi életre úgy, ahogy az az anyagi nélkülözésben megjelenik. 2008 óta 43 százalékkal növekedett azoknak az aránya, akik ebbe a kategóriába tartoznak. Magyarországon ma minden negyedik emberre igaz, hogy kilenc alapvető szükségletből legalább hármat nem képes finanszírozni:

1. elmaradásban vannak a jelzálog-fizetési részletekkel vagy a bérleti díjakkal, a közüzemi számlákkal, áruhitel részletekkel vagy egyéb hitelkifizetésekkel;

2. nem engedhetik meg maguknak, hogy évente egy hétre szabadságra menjenek,

3. nem engedhetik meg maguknak, hogy legalább kétnaponta hús, csirke, vagy hal (vagy ezek vegetáriánus megfelelője) kerüljön az asztalra;

4. nem tudnak megbirkózni a váratlanul jelentkező költségekkel;

5. nem tudnak telefont venni (így mobiltelefont sem);

6. nem tudnak színes televíziót vásárolni,

7. nem tudnak mosógépet vásárolni,

8. nem tudnak autót venni, vagy

9. nem képesek megfizetni otthonuk fűtését.

Ugyanakkor az EU-ban tízből csupán egy fő esik ebbe a kategóriába. A térség országaiban ennél szélesebb rétegeknek kell az anyagi nélkülözéssel szembenézniük, ám Magyarországon kifejezetten aggasztó a helyzet. Az ötös osztályzat akkor járt volna, ha a statisztikák legalább az EU 2020-s célkitűzéseknek megfelelő időarányos javulást mutatnak.

A váratlan pénzügyi nehézségeket finanszírozni képtelenek

százalék
Az adatok forrása: 
Eurostat

Aggasztóan magas, az európai átlag majdnem kétszerese azok aránya a magyar lakosságban, akik nem képesek fedezni a váratlanul felmerülő kiadásokat. Ez az arány a pénzügyi válság kezdetén jelentősen megnövekedett, és azóta is folyamatosan hasonlóan magas szinten maradt. 

 

Anyagi depriváció életkor szerint

százalék
Az adatok forrása: 
Eurostat

Jól látható az ábrán, hogy a fiatalabb korosztályok vannak inkább kitéve az anyagi depriváció veszélyeinek. A válság óta szinte minden korosztály depriváltsága növekedett, a nyugdíjas korosztályé lényegében nem változott.

Szegénységben élők aránya

százalék
Az adatok forrása: 
Eurostat

A teljes populációban is magas, de a fiatalok körében aggasztóan magas a szegénységben élők aránya.