Címlap → Szenvedélybetegségek
2,5

Szenvedélybetegségek

Nagyon magas a dohányra és alkoholra kiadott pénz nagysága Magyarországon, ennek megfelelően sok a légzőszervi betegség és halálozás valamint az alkohol rovására írható fizikai és mentális betegség. A drogfogyasztás változott az utóbb évtizedben, visszaszorultak a hagyományosnak mondható kábítószerek (pl. a heroin), de nagyon sok új anyag bukkant fel (az ún. dizájner drogok), amelyekkel szemben nincsen felkészülve az ellátórendszer.

A naponta dohányzók aránya

százalék, 2008
Az adatok forrása: 
Eurostat

Magyarországon a férfiak harmada, a nők ötöde naponta dohányzik. Különösen a dohányos nők aránya magas nálunk, Európában csak a görögöknél magasabb ez.

A napi 20 szálnál több cigarettát elszívók aránya

életkoronkénti százalék, 2008
Az adatok forrása: 
Eurostat

A balkáni országok után nálunk a legnagyobb a fiatal dohányosok aránya.

Az alkoholfogyasztás gyakorisága

százalék
Az adatok forrása: 
Eurostat

A rendszeres fogyasztók aránya (naponta és hetente) magasabb Magyarországon, mint Romániában vagy Szlovákiában, de alacsonyabb, mint Csehországban. Azok arány is viszonylag magas nálunk, akik soha nem fogyasztanak alkoholt.

Az alkoholfogyasztás gyakorisága képzettség szerint

százalék, 2008
Az adatok forrása: 
Eurostat

Az Eurostat adatai szerint az alacsonyan képzettek mintegy fele soha nem fogyaszt alkoholt, és a felsőfokú képzettségűeknél magasabb a rendszeres alkoholfogyasztók aránya.

Az alkoholfogyasztás gyakorisága életkor szerint

százalék, 2008
Az adatok forrása: 
Eurostat

A középkorúak mintegy negyede rendszeresen (naponta vagy hetente) fogyaszt alkoholt. Az életkor előrehaladtával az alkoholfogyasztás gyakorisága csökken.

Lakossági költés alkoholra, dohányra, kábítószerre

index, 2005=100
Az adatok forrása: 
Eurostat

Erősen növekedett a dohánytermékekre szánt összeg, de ezzel párhuzamosan az egészségügyi költés is növekszik.

Drogmegelőzési költségvetési források

millió forint
Az adatok forrása: 
444.hu

A költségvetés forrásai a drogmegelőzéshez a nullához közelítenek. Ugyanez elmondható az ártalomcsökknetésre fordítható forrásokra is, amely komoly kockázatokat jelent a közeljövő népegészségügyi történéseire.