3,0

Vízfelhasználás

Az alábbi adatokkal a vízkivétel és felhasználás mértékét és módjait jellemezzük.

Az alapvetően csapadékfüggő vízfelhasználást az öntözhető területek aránya befolyásolja, mely az utóbbi években lassan nő. Fenntarthatatlan tendenciák ezen a területen is jócskán mutatkoznak: az Orbán-kormány lehetővé tette az engedély nélkül fúrt talaj- és rétegvíz-kutak legalizálását, ugyanakkor semmilyen lépést nem tett a víztakarékos (csepegtető és egyéb) öntözési technológiák elterjesztése érdekében. Mindeközben az Orbán-kormány saját vízstratégiája is tarthatatlannak nevezi a jelenlegi, egyfelől ár- és belvízborításokkal, másfelől rendszeres aszályokkal (és az öntözött területeken pazarló vízfelhasználással) jellemzett helyzetet.

Felszíni és rétegvíz kitermelés

százalék
Az adatok forrása: 
Eurostat

A rendelkezésre álló vízbázis mintegy 10%-át használjuk, kevesebbet mint a V4 országok többsége.

A felszín alóli víztermelés víztípusok szerint

1000 m3/nap
Az adatok forrása: 
KSH

A karsztvízkincs kiaknázása arányaiban csökken, ami pozitív fejlemény.

Közüzemi víztermelés és -veszteség

1000 köbméter
Az adatok forrása: 
KSH

 

 

Magyarországon 2003 és 2012 között az egy főre jutó éves közüzemi víztermelés fokozatosan csökkent (a teljes időszak alatt mintegy 15 százalékkal). Ennek oka elsősorban a magas vízár és a csatornázott területeken a szintén jelentős szennyvíz-elvezetési díjnövekedés volt. A közüzemi vízművek által kitermelt víz egy főre jutó mennyiségét az Európai Unió tagállamaival összehasonlítva Magyarország mutatója (2012-ben 60 m3/fő) a második alsó ötödbe esik, ami víztakarékosságra utal. A háztartások vízfogyasztása a rendszerváltás óta közel 40 százalékkal csökkent, a gazdálkodó szervezeteké pedig az akkor érték egyharmadára esett vissza, egyértelműen az árak növekedése következtében. 

A vízkitermelés mértéke csökken, de ezen beül a veszteség mértékő enyhén nő, ami a közműhálózat rossz állapotát mutatja.

 

Az öntözött területek nagysága

1000 hektár
Az adatok forrása: 
KSH

Az öntözött területek nagysága hektikusan változik, de inkább csökkenő tendenciát mutat. A halastavak összterülete nem változik számotevően.