3,0

Versenyképesség

A WEF globális versenyképességi indexről

A WEF 2003 óta teszi közzé éves globális versenyképességi indexét, amely a világ legtöbb országát magában foglalja, és ezzel a legkiterjedtebb versenyképességi rangsor a világon. A listán idén összesen 141 ország szerepel. A Kopint-Tárki Zrt., a WEF magyarországi partnerintézeteként a kezdetektől közreműködik a versenyképességi index összeállításában. Az index felépítési logikája azt a megfontolást követi, hogy az országok versenyképessége először a termelési tényezőktől, aztán a hatékonyságösztönző tényezőktől, majd az innovációs teljesítménytől függ. A fenti táblázatban látható 12 pillérből az első négy a fundamentumokkal foglalkozik, a következő hat a hatékonyságnövelő tényezőkkel, míg az utolsó kettő az innováció, gazdasági komplexitás kérdésével. (forrás: portfolio.hu)

Elmaradunk a referenciaországoktól a versenyképesség tekintetében. Tavalyhoz képest három helyet csúszott vissza Magyarország a World Economic Forum (WEF) versenyképességi rangsorában. A régiós országok közül mindenki más javítani tudott. A 12 versenyképességi pillér szinte mindegyikében megelőz minket Csehország és Lengyelország, és Románia is jobb pozíciót foglal el sok tekintetben.

Nemzetközi Versenyképességi Index

helyezés az országok rangsorában
Az adatok forrása: 
World Economic Forum

Csak Szlovákiát előzzük meg a versenyképességi rangsorban a vizsgált országok közül, teljesítményünk 2011 óta folyamatosan romlik.

A versenyképesség tényezői

pontszám
Az adatok forrása: 
World Economic Forum

A legtöbb mutatóban elmaradunk Csehországtól és Lengyelországtól.