Címlap → Versenyképesség és a kormányzás minősége
2.9

Versenyképesség terén romlott Magyarország pozíciója. míg a munkaerő-termelékenység csak lassan növekszik. A korrupció a legsúlyosabb gond a magyar gazdaságban, és átláthatóság szempontjából sokat romlott a kormányzás minősége.

3.0

Versenyképesség

Elmaradunk a referenciaországoktól a versenyképesség tekintetében. Tavalyhoz képest három helyet csúszott vissza Magyarország a World Economic Forum (WEF) versenyképességi rangsorában. A régiós országok közül mindenki más javítani tudott. A 12 versenyképességi pillér szinte mindegyikében megelőz minket Csehország és Lengyelország, és Románia is jobb pozíciót foglal el sok tekintetben.

3.0
3.0
2.5

Korrupció, átláthatóság és elszámoltathatóság

A korrupciónak súlyos a megítélése Magyarországon, de pl. a Tárki mérései szerint pozitív fejleményeket érzékelnek az emberek, kevésbé tartják korruptnak az intézményeket, mint korábban. Eközben a korrupció kontrollja és a jog szerepe csökken, a szabályozás minősége romlik Magyarországon. Az OCCRP nemzetközi szervezet listáján csak Putyin előzi meg a magyar kormányfőt a korrupcióban.